1

Ders mi, Çalışmak mı?

Okullar açılıyor, açıldı, kar tatili, yağmur, rüzgar, güneş derken  bir yarıyıl bitmek üzere… Peki nasıl bir yarıyıl geçiyor/geçti?Her şey yolundaysa sorun yok! Ama ya değilse…

İkinci yarıyıl için beklentiler neler? Bunlar karşılanabilecek, üstesinden gelinebilecek düzeyde mi? Ve pek çok soru:

Çocuğum,

  • Ödev sorumluluğunu alabilecek mi?
  • Ders çalışmayı sevmiyor? Ne yapabilirim?
  • Bu sene de mi hiç kitap okutamayacağız?
  • Tek başına ders çalışmayı ne zaman öğrenecek?
  • Ders çalışması gerektiğini hep biz  mi hatırlatacağız? vs vs pek çok soru endişe içeren…

Öncelikle,

  1. Lütfen sakin olun! Korkularınızın, endişelerinizin korktuğunuz oranda gerçekleştiğini unutmayın!Ve bunu  çocuğunuza lütfen yansıtmayın.
  2. Hiçbir çocuk dünyaya gelirken ders çalışma programı içine yerleştirilmiş bir şekilde doğmuyor, öyle değil mi?
  3. Ders çalışma, stratejik bir süreç.. Öğrenilir, öğretilir…
  4. Ders çalışmak, öğrencilik yaşamının ilk ve önemli sorumluluğudur. O yüzden ders çalışma sürecinden önce çocuğunuzun diğer sorumluklarının yerleşip yerleşmediği konusunda dikkatli olun. Şayet aksi bir durum söz konusu ise işe önce ve bir an evvel olmazsa olmaz sorumluklarını kazandırmakla başlayın. Örneğin: Hala yatmadan önce dişlerini fırçalaması gerektiğini hatırlattığınız bir çocuğunuz var ise, büyük olasılıkla ders çalışması gerektiğini de hatırlatmanız gerekecektir.
  5. Ona nasıl ders çalışacağı konusunda yol gösterin. Bu çocuğun bulunduğu sınıfa ve seviyeye göre değişecektir. Ve ayrıca çocuğunuzun öğrenme stiline göre de değişecektir. Ama okula ilk başlayan öğrenciler için zaman planlaması, kalem tutuşu, satırlara yerleştirme, dikkatini toplama, mekan kullanımı vs konusunda yönlendirin. İlk başlarda yanında olun ve sonra kenara çekilip gözlemleyin. Yardımınıza ihtiyacı olduğuna emin olduğunuz durumlarda yardımcı olun.

Okul yaşamı devam eden bir çocuğunuz var ise sayısal mı, sözel mi hangi derslerde daha iyi olduğu konusunda fikre de sahipsiniz demektir. Zayıf olduğu alanla ilgili çalışma şeklini beraber belirleyin. Örneğin matematik dersinde zorlanan bir çocuğunuz var ise yazarak daha kolay öğreniyorsa bol bol pratik yapmasını sağlayın. Şayet görerek daha iyi öğreniyorsa internetteki ders çalıma sitelerinden yardım alın. Kısa ama bol tekrarlı çalışma şeklini oturtun.

  1. Ders çalışma şeklini ve sorumluluğun oturtmak, çocuğunuzla aranızdaki iletişimi olumsuz yönde etkiliyorsa lütfen bu konuda okuldan ve /veya bir uzmandan destek alın ve aradan çekilin.
  2. Kendinizi sürekli çocuğunuza ders çalışmasını hatırlatır şekle sokmuşsanız, bunun hiçbir faydasının olmayacağından emin olabilirsiniz. Bu durumu, tren istasyonunda ilk birkaç gece geçen tren seslerinden uyuyamayıp sonraki gecelerde hiç birini duymamacasına uyumaya benzetebiliriz.
  3. Bu konuda olumsuz ve oturmamış şeylerin nedenini, çocuğunuzun bu konudaki sıkıntılarının neler olduğunu iyi gözlemleyin ve bir an evvel harekete geçin. Bu konuda sıklıkla söylenen ve bir avunma cümlesi olduğunu düşündüğüm “Zamanla geçer” cümlesiyle kendinizi sakın kandırmayın.

Unutmamak gerekir ki , öğrenemeyen çocuk yoktur! Öğretilemeyen çocuk vardır…

Mürüvvet ADALI UYGUN
Eğitim Danışmanı

İlgili Başlıklar