1

Sınavın iyi geçmesi için…

Gençlerin sınavın iyi geçmesi için yapmaları gereken ilk iş sınava girene kadar sınav havasından çıkmaktır. Yarından itibaren sınavla ilgili konulara odaklanmamalı, soru bakmamalı ve “O neydi, bu neydi?” diye akıllarına dolamamalıdırlar. Artık önemli olan bugüne kadar öğrendiklerini sınava yansıtmaktır.

Sınavın sadece bilgi gösterdiğini unutmamalı, “Bu sınavı kazanamazsam ne yaparım?” diye telaşa düşmemelidirler. Telaş beynin çalışmasını engellediği gibi stres hormonlarının artması sonucu kalp atım sayısı artmakta, nefes alıp-verme hızlanmakta ve bu durum sınava fayda yerine zarar getirmektedir.

Aileler de gençlerin üzerine gitmemeli, onları kaygılandıracak söz ve davranışlardan uzak durmalıdır. Öyle ki artık sınavı konuşmak, iyi ya da kötü yönde yorum yapmak yerine farklı konularla ilgilenerek kafasını boşaltmasını sağlamalıdırlar.

Sınav gününde ise genci sınav salonuna ailenin götürmesi yerine bir tanıdıktan yardım istenmeli; ailenin öğrenciyle birlikte gitmesi durumunda ailenin kaygılarının gençlere bulaşacağı ve onları daha da çok kaygılandıracağı unutulmamalıdır. Sınavda her yarım saatte bir, bir dakika gözleri kapatıp zihni dinlendirmek, çözemediği sorular yerine baştan sona önce yapabildiklerini cevaplayıp daha sonra takıldıklarına geri dönmek gereksiz kaygı ve stresi azaltacak ve bildiklerini yanıtlayamama riskini ortadan kaldıracaktır.

Sınavın sonuna kadar beklemek, çok ama çok emin değilse soruları silip değiştirmemek gerekir. Bu noktalara dikkat ettiklerinde ben tüm gençlerimizin çalıştıklarının karşılığını daha iyi alabileceklerine inanıyorum.

Sınava girecek tüm gençlere sınavda başarılar diliyorum..

Dr. İbrahim Bilgen
Psikiyatrist-Psikoterapist

İlgili Başlıklar