1

Saç Yolma Hastalığı

Saç yolma hastalığını sadece yaşayan bilir çünkü dışarıdan belli olan bir hastalık değildir. Ancak kişi, bunun hastalık bir olduğunu bilir ve tedavi için başvurursa psikiyatrik olarak ele alınır ve tedavi edilir.

Genellikle kişinin başında kulak üstü bölgede ya da ensede bozuk para büyüklüğünde bir alan yolunur ve farkına vardığı zaman da bırakılır. Ancak farkına varmadığı zamanlar yolduğu alan giderek büyür ve saçlarını toplayıp altına bakıldığı zaman birkaç yerde bir lira büyüklüğünde saçsız alanlar tespit edilir.

“Trikotillomani” denilen saç yolma hastalığı genellikle gençlerde ve sıklıkla genç kızlarda görülen bir hastalık olup daha az düzeyde diğer yaşlarda da rastlanabilmektedir.

Dürtü kontrol bozukluğu grubundan bir hastalık olup kişi saçını yolduğunun farkında olmaz ya da fark ettiğinde elini çeker ama elinde her seferinde birkaç tutam saç vardır. Bu saçları sıkıntılıyken, heyecanlıyken, bir şeyden kaygı duyduğu zaman yolabildiği gibi kimi zaman televizyon seyrederken ya da bilgisayar başında iken de yolabilir. Hastalık kişinin içinde bunu yapmak için yoğun istek duyması, yapınca biraz rahatlaması, daha sonra ise “Saçlarım gidiyor” diye endişe duyması ile karakterizedir. Bunlar genelde sağlıklı ama takıntılı insanlar olup kimi zaman saçları ile birlikte kaşlarını, kirpiklerini de yolabilmekte kimi zaman da farkına varmadan bunları ağzına götürüp yiyebilmektedir.

Beyinde serotonin düzeylerindeki bozuklukların ve genel olarak serotonin azalması ile birlikte seyreden bu durum tedavi olmazsa sonraki senelerde saçların yerine gelmesi biraz daha uzun zaman alır. Ancak zamanında fark edilip tedavi yoluna gidildiği zaman saçlar daha çabuk çıkabilmekte ve eski haline dönebilmektedir.

Bu hastalığın ancak hastalık olduğu farkına varıldığı zaman tedavi edilebileceği unutulmamalı. Saçını yoluyor diye bir kimseye kızmak yerine onu mutlaka bir psikiyatrik yardım almaya teşvik etmek gerekir.

Dr. İbrahim Bilgen
Psikiyatrist-Psikoterapist