1

Yaratıcılığın Önünde Durulmaz

Aaa, bordo ağaç olur mu hiç?

Ya mor güneş?

Olmaz mı?

Neden olmaz?

Yaratıcılığın önünde durulmaz…

Bırakın Yaratsınlar…

Bırakın Coşsunlar… Onlar Çocuklar…

Çocuklarımızın düşünce kalıpları, henüz tam olarak şekillenmediğinden bağımsız ve yaratıcı düşünmeye oldukça yatkınlardır. Bu nedenledir ki, onlarla küçük yaşlarında oynayacağımız oyunlar ve yapacağımız egzersizler; yaratıcı birey olarak yetişebilmelerinde çok büyük rol oynamaktadır. Bu konuda ailelerin dikkat etmesi gereken birkaç noktaya değinmekte yarar görüyorum:

  • Çocukların yaratıcılığını geliştirecek etkinlikler sırasında ondan bir şeyler yapmasını istemek yerine, onun neler yapacağını izlemek en doğrusudur.
  • Herhangi bir şeyin resmini doğru olan şekilde değil de , onun kendi gördüğü şekilde çizmesine olanak tanınmalıdır. Örneğin, çocuk bir balon çiziyorsa ve balonu kare şeklinde yapmışsa, “Balon yuvarlak olur,bak böyle” deyip onun çizdiği kare şeklindeki balonu sabote etmek, onun yaratcılığını sabote etmek demektir. Onun balonu olması gereken gibi çizmesi için ısrar edilmemeli, kendi istediği gibi, çizmesine fırsat tanınmalıdır.
  • Yaratıcı çocuklar yetiştirmenin bir diğer koşulu, özellikle anne- babaların, hatta eğitmenlerin çocukların kendi aralarındaki problemlere olabildiğince az müdahale etmeleri gerekir. Bu onlardaki problem çözebilme yetisinin geliştiği ilk alandır.
  • Çocuklardaki düşünce akışkanlığını kısıtlamamak yaratıcılıkları için oldukça önemlidir. Mavi renkli şeyleri say dediğimizde bunun içinde güneş de yer alıyorsa çocuk hemen yargılanmamalı, ille de doğru yanıt vermeye zorlanmamalıdır.
  • Yaratıcı düşünme ve “takdir etme” birbirini tetikler. Onların kendilerine güvenini pekiştirmek için buldukları basit, işe yaramaz önerilere bile olumlu tepkiler verin. –Buradaki ince çizgi, sürekli “aferin” bekleyen birey yetiştirmemeye dikkat etmek gerektiğidir.
  • Çocuğunuza yaratıcı düşünme becerisi kazandırmak için önce kendi zihninizi yaratıcı düşünecek şekilde özgür bırakmanız gerekir.
  • Yine iyi bir gözlemci olup, merak etmeniz, beş duyunuzu gelişmiş bir şekilde kullanabiliyor olmanız gerekir. İyi gören, iyi koklayan, iyi duyan, iyi duyumsayan ve iyi tadan…

Çocuklar, kendilerini ifade edebilecekleri materyaller kullanarak, hayali oyunlar oynayarak, problem çözerek ve yeni düşünceler üreterek yaratıcılıklarını geliştirirler. Çocuklarda yaratıcı ifadenin geliştiği en önemli dönem; 4-6 yaştır. Bu yaş aralığında çocuklar, çevreyi keşfetme/deneyimleme ihtiyacı içindedirler. Ve bu nedenledir ki, onlara mutlaka kendilerini ifade etmelerini sağlayacak etkinlikler sunmak gerekir.

Mürüvvet ADALI UYGUN
Eğitim Danışmanı

İlgili Başlıklar