1

Disleksi (Öğrenme Bozukluğu)

Kısa bir bakış atalım ama paniğe hemen kapılmayın çünkü her çocuk, ilkokulun ilk yarısı bitene kadar bu türde sorunları yaşayabilir. 3. sınıfta hala bu sorunlar varsa o zaman düşünmek gerekebilir.

Disleksi’nin Belirtileri Nelerdir? Disleksi’yi nasıl anlarız?

10 yaşındaki bir çocuk şöyle diyor; “Tamam, düşünebiliyorum. Benim sorunum kelimelerle. Kelimeleri unutuyor, idare edemiyorum. Kelimeleri unutuyorum.” Bir disleksili gördüğü kelimeleri öğrenemez, hatırlayamaz.Yani, okuma sorunu yaşar. Muhtemelen, gördüğü harfleri aklında tutamıyordur; bu yüzden de, okurken onları çarpıtır. (Örneğin; B’yi D olarak algılar)

Söyleyeceği şeyleri hatırlayamaz ; “Hani, yazı yazarken kullandığımız şey var ya..”, “Dün, yani yarın” laflarını sık sık duyabilirsiniz.”Kelimeleri idare edemiyorum” cümlesini de duyabilirsiniz.Kelimeler ağzından ya yanlış ya da yanlış sırada çıkar: Spaghetti-basgetti, çabuk ol-ol çabuk gibi…

Harfleri söylerken ve yazarken idare etmek daha da güçtür. P’ler B olur: Paspas-basbas, peçete-çepete, tenis-deniz, koyun-yosun, anane-anneanne gibi… Genel olarak, hareketleri incelikten yoksun (sakar) olabildiği gibi, harikulade bir uyum da sergileyebilir. (Kalem tutmak hariç, yazısı düzensiz, çarpık çurpuk, okunması zor olsun diye) Matematikle sorunu vardır. Çünkü; o başka bir dildir; sayıları çok fazla akılda tutma (hatırlama) ve idare (becerisi) ister.

Disleksi rahatsızlığı olan biri için organizasyon-yaşamı idare etmekte güçtür. Eşyaları, ev ödevi için verilen direktifler, yön ve zaman kavramları sık sık karıştırılabilir. Nesiller boyunca, ailenin diğer bazı bireylerine de dilin zor geldiği oldukça kuvvetli bir ihtimâldir. Disleksi bir hastalık değildir; ancak, bir tür zihinsel beceri, hatırlama yeteneğidir. Çoğunlukla da Tanrı vergisi bir zihin yeteneğidir. Gelmiş geçmiş o kadar ünlü, yaratıcı ve üretken disleksili vardır ki… Ve eğitilebilir türden bir zihinsel yetenektir.

Sağlıcakla Kalın..

Dr. İbrahim Bilgen
Psikiyatrist-Psikoterapist

İlgili Başlıklar