1

Çocuğa Güven Nasıl Kazandırılır?

“Çocuğa güvenmek hissettirilmeli” diyen Psikiyatrist Dr. İbrahim Bilgen konuyla ilgili görüşlerini paylaştı.

“Bugüne kadar, birçok anne-baba ve gençle birlikte, birtakım sorunları çözme yolunda bir araya geldik. Anne-babaları dinledim, gençleri dinledim. Bu öyle farklı bir duygu ki… Bir tarafta çocuklarının iyiliği için çırpınan anneler, babalar; bir tarafta da, anne-babasının güvenini kazanmaya çalışan gençler… Artık nerede ise her terapide anne babalar, çocuklarına değil çevreye güvenmediklerini dile getiriyorlar. Doğru, çevre çok kötü. Çok sayıda da trafik kazası oluyor, insanlar çok hızlı ve kuralsız araba sürüyor. Ama hiç birimiz de bu nedenle arabayla dışarı çıkmamazlık yapmıyoruz.”

“Sadece sana güveniyorum demekle olmuyor”

“Şu her şeye senede bir gün değer verme özelliğimiz var ya… Hani annemizin değerini Anneler Günü’nde, babamızın değerini Babalar Günü’nde, eşimizin değerini Sevgililer Günü’nde, öğretmenimizin değerini Öğretmenler Günü’nde söyler dururuz da ertesi güne bundan eser kalmaz. Hani 23 Nisan’da çocukları mutlu ederiz de 24’de söylediklerimizden eser kalmaz. Hani 19 Mayıs’ta yarınımız olan gençlere güveniyoruz deriz de 20’sinde yine eser kalmaz. Peki, toplum olarak yaşadığımız bu güvensizlik niye? Sana güveniyorum demek mi zor, hissetmek mi, uygulamak mı? Siz ne dersiniz bilmiyorum ama en zoru hissettirebilmek. Belki de o yüzden en kolayına kaçıyoruz. Ne hissettiklerini bilmeden sık sık öğütler veriyor, kıyaslıyor, bazen de hakaretler ediyoruz. Sana güveniyorum demekle, sorunlar çözülmüyor. Uygulamak gerek. O insana, ona güvendiğinizi göstermeli ve hissettirmelisiniz ki o da kendisine güvenebilsin.”

“Güveni öğrenemiyorlar”

“Nasıl bir kısır döngüdür bu? Gençlere güvenilmiyor. Dolayısıyla genç de kendisine güvenmiyor. Genç, ileride bir gün anne-baba oluyor. Güvenmeyi öğrenmediği için o da çocuğuna güvenmiyor. Her ne kadar eskiden ben bu yapılanları asla kendi çocuğuma yapmayacağım dese de… Doğan o çocuk da kendisine güvenmiyor. Sonra o da bir gün anne-baba oluyor. Bu hikaye böyle sürüp gidiyor. Ne sonu ne de başı var. İşin en kötü yanı da bu, hikayeye kimse nokta koyamıyor. Çünkü gençler de yerine göre anne ve babasının kendisine güvenmesi için ben ne yapıyorum diye sormuyorlar. Bir insana güvenmek demek onun da sınırları olduğunu bilmek demektir ve o sınırlara sırf bizi dünyaya getirdi ya da onu doğurduk diye girme özgürlüğünü kendimizde bulmak demek değildir.”

Dr. İbrahim Bilgen
Psikiyatrist-Psikoterapist
Hürriyetaile.com’da yayınlanmıştır.

İlgili Başlıklar